Semantische gesprekken

Soms tot irritatie van mijn cliënten vraag ik naar wat zij bedoelen met de woorden die ze gebruiken. Want een woord is niks zolang je er geen betekenis aan verbindt. Natuurlijk hebben we de letterlijke betekenis zoals in woordenboeken staat, maar we zullen er altijd een eigen beleving aan koppelen. Zo is een stoel voor iedereen wel iets waar je op kunt zitten, maar niet iedereen zal er eenzelfde beeld bij hebben.

Oke, een stoel is een gemakkelijk voorbeeld. Maar wat te doen met meer subjectieve woorden, zoals liefde, onvoorwaardelijk, vrede, aardig, waarheid etc…? We hebben er allemaal denk ik redelijk snel een omschrijving voor klaar in ons hoofd. Maar wat als we er samen eens concreet over zouden praten? Kom je er dan nog steeds makkelijk uit?

Duidelijkheid

Je reageert vaak op routine, op jouw waarheid, jouw interpretatie van een woord of begrip. Hoe vaak zijn er geen discussies of ruzies over… Nou ja, de betekenis van een woord dat gebruikt wordt, terwijl je dénkt dat je een inhoudelijke discussie voert. Het kan dus best van belang zijn vooraf even af te stemmen wat ieder bedoelt, voordat je overgaat tot het uiten ervan. Jouw werkelijkheid hoeft immers niet de werkelijkheid van de ander te zijn.

Zeker bij bijvoorbeeld ‘liefde’ is deze duidelijkheid van groot belang. Ook je verwachtingen die daarbij horen kun je wellicht eens met elkaar uitwisselen, want je vindt wellicht dat je geen verwachtingen mag hebben, je hebt ze wel degelijk!

“Wat een gedoe! Ik hou gewoon van haar, maar zij zegt dat ik het niet laat zíen”

Gedrag…

Het is de verbinding tussen jou en een ander en gebaseerd op jouw ‘waarheid’ en verwachtingen. Handig als dat voor iedereen helder is, dan ga je je ook realiseren of jij je wel zo gedraagt als wat je verwacht van de ander. Dus, als liefde bijvoorbeeld ‘onvoorwaardelijkheid’ betekent, ben jij onvoorwaardelijk? En wat betekent onvoorwaardelijkheid eigenlijk? Moet je alles van de ander pikken, of stel je toch wel voorwaarden?

Afijn, een heel verhaal met veel onduidelijkheid. Wat is dan de oplossing? Je zou vaker met anderen kunnen praten over wat ieder bedoelt met een woord of begrip. Maar ook wat de verwachtingen daarvan zijn. Je zal wellicht dan pas opmerken dat het concept dat je hebt van een woord of begrip helemaal niet zo duidelijk is voor jezelf, laat staan voor de ander.

Nikki

Hier vind je mijn blog. Ik ben therapeut, maar vooral coach want soms kun je wel wat reflectie, kennis en nieuwe ideeën gebruiken om uit een vervelende situatie te komen of om juist meer kracht te krijgen om iets positiefs door te zetten.

Ik heb ervaring met angst, trauma en verslaving.

Neem eens contact op om te overleggen, kijken of we klikken en of ik iets voor je kan betekenen.

info@coach-counselor.com
+31 619333196
+32 465008351

Neem contact op als je vragen hebt!

CONTACT
Chat openen
1
WhatsApp
Stuur me gerust een berichtje | groeten, Nikki